+36 1 4433 860

5 egészségügyi probléma, ahol hasznos a kollagén pótlása


Ujhelyi Szabolcs Zoárd
A cikk szerzője:
Ujhelyi Szabolcs Zoárd

Ebben a cikkben néhány gyakori egészségügyi problémáról lesz szó, ahol a kollagén pótlás kifejezetten hasznos lehet, korrigál, javít a helyzeten. A kollagén - mint a szervezet egyik leggyakoribb építőeleme, egyben a leggyakoribb fehérje szervezetünkben – számos területen jelen van, megannyi funkciót támogat, így nem véletlen, hogy a kollagén tartalmú étrendkiegészítők az utóbbi időben olyan népszerűvé váltak. Nézzük, miben is lehetnek a segítségünkre.

A kollagén a leggyakoribb fehérje a szervezetünkben: kötőszöveteink fő alkotóeleme, beleértve az inakat, szalagokat, bőrt és izmokat is. Számos funkciót lát el tehát, többek között biztosítja a bőr struktúráját, vagy éppen hajunk, fogaink, csontjaink erősítésében van jelentős szerepe.
Nem véletlen, hogy az utóbbi években a kollagén tartalmú étrend-kiegészítők olyan nagy népszerűségre tettek szert. Különösen, hogy legtöbbjüknél a hatóanyag hidrolizált formában van, ami azt jelenti, hogy a kollagén egy a testünkben már könnyebben hasznosuló formában van jelen.

Számos étellel is be tudjuk vinni a kollagént szervezetünkbe. Ilyen lehet pl. a csontleves, a húsleves, az állati eredetű porcok, inak ételeinkben, és tulajdonképpen minden kocsonyás rész.

A kollagén fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, az ízületi fájdalom enyhítésétől kezdve, a bőrünk, hajunk feszességén át, tehát a külső-belső egészségéig igazán sok mindenben válhat a hasznunkra. 

Nézzük a leggyakoribbakat, amelyeket tanulmányok, kísérletek is alátámasztottak!


1. A kollagén hatékony bőrfeszesítő - elvégre a bőrszövet egyik fő alkotóeleme

Bőrfeszesítő kollagén por

A kollagén jelentős szereppel bír bőrünk megerősítésében, mind a rugalmasság mind a hidratálás szempontjából előnyös lehet. Életkorunk előrehaladtával azonban a testünk egyre kevesebb kollagént termel, ez pedig bőrünk kiszáradásához és a ráncok kialakulásához vezet.

Számos tanulmány kimutatta ugyanakkor, hogy a kollagén peptidek vagy a kollagént tartalmazó étrendkiegészítők csökkenteni tudják bőrünk szárazságát, mérséklik a ráncokat illetve azok mélységét – vagyis elősegíthetik a bőr öregedésének lassítását. [01.]

Egyik tanulmányban azok a nők, akik 8 héten át 2,5 gramm kollagént tartalmazó étrend-kiegészítőt vettek magukhoz heti szinten, bőrüket kevésbé érezték száraznak és jelentősen növelték a bőr rugalmasságát azokhoz képest, akik nem szedték a kollagén-kiegészítést.

Megint egy másik tanulmányból arra a következtetésre jutottak, hogy azok a nők, akik 12 héten keresztül naponta kollagén-kiegészítővel kevert italt fogyasztottak, bőrüket fokozottan hidratáltabbnak érezték, és ráncaik mélységét illetően is jelentős csökkenését tapasztaltak a kontroll csoporthoz képest. [02.]

A  kollagén-kiegészítők ránctalanító hatásait annak tulajdonítják, hogy ezek a termékek képesek arra ösztönözni testünket, hogy az saját maga még több kollagént termeljen.

Ezen túl, a kollagén-kiegészítők szedése elősegítheti más olyan fehérjék termelését, amelyek a bőr strukturáltságában játszanak jelentős szerepet, mint például az elasztin vagy a fibrillin.

Sok anekdotikus állítás szerint a kollagén-kiegészítők segítenek megelőzni a pattanásokat és más bőrbetegségeket, de ezeket tudományos bizonyítékok nem támasztják alá.

ÖSSZEFOGLALVA: A kollagént tartalmazó étrendkiegészítők fogyasztásával lassíthatjuk bőrünk öregedését


2. A kollagén segít az ízületi fájdalmak enyhítésében

Ízület erősítő kollagén készítmény

A kollagén segít megőrizni a porcszövetek épségét, melyek mintegy „rugalmas gumiként” védik ízületeinket. Ahogy az öregedéssel csökken a testünkben a kollagén mennyisége, úgy nő a degeneratív ízületi rendellenességek – mint például az osteoarthritis (sokízületi gyulladás) - kialakulásának kockázata.

Több tanulmány már kimutatta, hogy a kollagén-kiegészítők szedése elősegítheti az osteoarthritis tüneteinek javulását, és összességében csökkentheti az ízületi fájdalmakat is.

Egy kísérletben 73 sportoló vett részt, akik napi szinten 10 gramm kollagént fogyasztottak 24 héten át. Az eredmény: jelentősen csökkentek ízületi fájdalmaik járás közben és nyugalmi állapotban is, szemben a kontroll csoporttal, akik nem vették magukhoz ezt a kiegészítést.  [03.]

Megint egy másik vizsgálatban a felnőttek napi 2 gramm kollagént vettek magukhoz 70 napon át. Azok, akik kollagént szedtek, jelentősen csökkenteni tudták ízületi fájdalmaikat, jobban esett bármilyen fizikai tevékenység, sport a számukra, hatékonyabbak, jobbak lettek ezekben – mint azok, akik nem szedték a kollagén kiegészítést.

A kutatók elmélete szerint tehát a kiegészítőként szedett kollagén felhalmozódhat a porcban, és kollagén előállítására stimulálhatja a szöveteket. Ez pedig a gyulladás csökkenéséhez, mozgékonyabb, fájdalom-mentesebb ízületekhez vezethet.

Azoknak, akik ízületi fájdalmaik csökkentésére szeretnék kipróbálni a kollagén kiegészítők szedését, a tanulmányok szerint napi 8–12 gramm adaggal érdemes kezdeniük.

Mannavita Multi kollagén italpor
Mannavita Multi kollagén italpor

I, II, III, V és X típusú kollagént tartalmazó Natúr italpor, adalékanyagok nélkül. Beilleszthető a paleo és a ketogén diétába is. GMO mentes, instant keverhető, low carb italpor, a hatékony kollagén pótláshoz.


3.Csontritkulás? Kollagénnel csontjainkat is hatásosan erősíthetjük

A csontjaink többnyire kollagénből épülnek fel, ez adja meg struktúrájukat, és segít megőrizni erősségüket. Ám ahogy az életkor előrehaladtával csökken a szervezetünk által előállított kollagén szintje, vele párhuzamosan csökken a csonttömegünk is.  Ez pedig olyan állapotokhoz vezethet, mint az oszteoporózis (csontritkulás), amelyet alacsony csontsűrűség jellemez, és amivel jelentősen megnő a csonttörések kockázata is.

A kollagén tartalmú étrendkiegészítők segítenek mérsékelni a csontjaink állapotának romlását, ami a csontritkuláshoz vezet. Egy nőkkel végzett kísérlet során a résztvevők egyik fele kalcium-kiegészítést szedett naponta, 5 gramm kollagénnel kombinálva, a csoport másik fele pedig csak kalciumot önmagában, kollagén nélkül, 12 hónapon keresztül. A kísérlet végére a kalcium- és kollagén kombinált étrend-kiegészítést szedő nőknél a csontok lebontását elősegítő fehérjék szintje jelentősen alacsonyabb volt a vérben, mint azoknál, akik csak a kalciumot vitték be szervezetükbe. [04.]

Egy másik tanulmány szintén hasonló eredményeket mutatott: 66 nővel napi 5 gramm kollagént szedettek szintén 12 hónapig. A kollagént szedő nők csontjának ásványianyag-sűrűsége (BMD), egyeseknél 7% -kal nagyobb lett, szemben azokkal a nőkkel, akik nem fogyasztottak kollagént.

A BMD az ásványi anyagokat - például a kalcium sűrűségét – méri a csontokban. Az alacsony BMD a gyenge csontokhoz és az oszteoporózis kialakulásához kapcsolódik.

ÖSSZEFOGLALVA: a kollagén-kiegészítők fogyasztása csökkentheti a csontrendellenességek - például az oszteoporózis kockázatát. Segíthet növelni a BMD (csontok ásványi anyag tartalmának) szintjét, valamint csökkenteni a vér fehérje szintjét, ami csontjaink lebontását serkenti.


4. Izomtömegünk növelésében is a segítségünkre lehet

Izomtömeg növelés kollagén italporral

Az izomszövet 1–10% -a kollagénből épül fel, így ez a fehérje elengedhetetlen az izmok erősségéhez és megfelelő működésének megőrzéséhez. A kollagén-kiegészítők például hozzájárulhatnak, az izomtömeg növeléséhez a szarkopéniában szenvedő embereknél, azaz az életkor előrehaladtával bekövetkező, progresszív izomtömeg és izomerő vesztésnél.

Egy vizsgálat során 27 törékeny férfi 15 gramm kollagént vett be, mialatt 12 héten keresztül napi szinten egy edzésprogramban vett részt. A kontroll csoport tagjai szintén részt vettek ugyanabban az edzésprogramban, azonban a kiegészítő kollagén-pótlás az ő esetükben nem történt. A 12 hét utáni mérés eredménye: a kollagént szedők lényegesen több izomtömeget és erőt szereztek. [05.]

A kollagén rendszeres szedésefokozza az izomnövekedést és az izomerőt az életkorral járó izomtömeg-veszteségben szenvedőknél, sőt elősegítheti az izomfehérjék, például a kreatin szintézisét, valamint stimulálhatja az izomnövekedést edzés után.


5. Elősegíti szívünk egészségét is - ha kollagént fogyasztunk

Szív erősítő kollagén italpor

A kollagén készítmények szedése csökkentheti a szívvel kapcsolatos állapotok kockázatát is, ugyanis a kollagén biztosítja az artériák felépítését. Elegendő kollagén nélkül az artériák gyengévé és törékennyé válhatnak. Az erek állapotának romlása, az erek gyengülése, ateroszklerózishoz - az artériák szűkületéhez - vezethet, melynek  érelmeszesedés, súlyos esetben szívroham vagy szélütés lehet a vége.

Egy kísérletben 31 egészséges felnőtt napi 16 gramm kollagént vett be arányosan elosztva. A kísérlet végére az artéria merevségének mértékében jelentős csökkenést tapasztaltak, összehasonlítva a korábbi állapotukkal, amikor még nem szedték a kollagén kiegészítést. Emellett átlagosan 6% -kal sikerült növelni a kollagénnel a HDL koleszterin szintjüket. [06.]

Kijelenthető, hogy a kollagén tartalmú étrend-kiegészítők szedésével csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulását, az érelmeszesedéssel járó kockázati tényezőket.

Cikkünkben most 5 egészségügyi előnyt részleteztünk, ám a kollagén kiegészítésnek számos egyéb előnyei is léteznek ezeken túl, - amiket ugyan még nem vetettek alá ilyen alapos vizsgálatoknak, de ilyen többek között a haj és a köröm erősítése, beleink egészsége vagy az agyi funkciókat érintő, pozitív neurológiai hatások.


Tudjon meg még többet a kollagénről

Cikkek, kutatások, publikációk, leírások a kollagénről, a kollagén működéséről és hatásairól a testünkben.

Melyek a legjobb kollagén források?

Nyerjük vissza vagy őrizzük meg fiatalságunkat a Mannavita Multi kollagén segítségével

5 egészségügyi probléma, ahol hasznunkra válik a kollagén pótlása

Így segít a kollagén porckopás, ízületi gyulladás, hátfájás és térdfájdalom esetén

A kollagén hatásai Áteresztő bél szindróma esetén

Ránc mentesebb, szebb és fiatalosabb bőr a kollagén segítségével

Így javít a kollagén a gyomor és a bél állapotán

A kollagén 7 kiemelkedő egészségügyi előnye

Miből épül fel a kollagén?

Bél-regeneráló kollagén

Így javít a kollagén a gyomor és a bél állapotán

A Multi kollagén egészségügyi előnyei

A Multi kollagén hatása a bőrre


Kapcsolódó Kutatások, Publikációk
  1. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study
  2. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study
  3. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain
  4. Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women—A Randomized Controlled Study
  5. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial
  6. Effect of Collagen Tripeptide on Atherosclerosis in Healthy Humans
Mannavita kollagén por 450g Kollagén por rendelés Kollagén pótlás áteresztő bél szindróma esetén Bőr állapot javítás és ránctalanítás kollagénnel
Kollagén italpor 5 fajta kollagénből Multi kollagén italpor Felnőtteknek Mannavita Multi kollagén por Porcerősítő és ízületi gyulladás ellenes
Mannavita kollagén por 450g Kollagén por rendelés Kollagén pótlás áteresztő bél szindróma esetén Bőr állapot javítás és ránctalanítás kollagénnel Videó a Kollagén italporról Kollagén italpor 5 fajta kollagénből Multi kollagén italpor Felnőtteknek Mannavita Multi kollagén por Porcerősítő és ízületi gyulladás ellenes

Mannavita MULTI kollagén italpor

5 fajta kollagén egyben

I, II, III, V és X kollagént tartalmazó italpor.

0% Szénhidrát és 0% Zsír

A Mannavita Kollagén por nem tartalmaz szénhidrátot és zsírt sem.

Instant keverhető

Csak el kell keverni folyadékban és máris iható.

Adalékanyag, GMO mentes - Low carb, Paleo, Ketogén

A Mannavita Kollagén italpor GMO mentes alapanyagokból készül. Paleo és a ketogén barát. Nem tartalmaz hozzáadott anyagokat, alacsony a szénhidrát tartalma, gluténmentes és tejmentes.

Multi Kollagén RENDELÉS

Ingyenes kiszállítás 20 ezer felett. 30 napos pénzvisszafizetési garancia mindenre.

GLS szállítás 1 munkanap alatt raktárról.

Kérheti Posta pontra (MOL benzinkút, Posta hivatal) és GLS pontokra is.

Fizetési módok: Bankkártya weboldalon, Bankkártya futárnál, Utánvét, Banki utalás, PayPal.


KOLLAGÉN ÁRAK + KIEGÉSZÍTŐK / RENDELÉS

2 fajta marha kollagén, hal kollagén és tojáshéj kollagén tartalmú italpor, a bélrendszer, az ízületek és a bőr állapotának javítására.
I, II, III, V, és X típusú kollagént is tartalmaz, az emberi szervezet számára ideális arányban.

Multi kollagén por 450g

Mannavita MULTI kollagén italpor, Natúr • 450g


14.971 ft = 1 havi adag • 465 ft / napi adag

5 fajta kollagén egyben. Folyadékban keverve, azonnal fogyasztható.

Rendelés
Multi kollagén por 2 x 450g

Mannavita MULTI kollagén italpor, Natúr • 2 x 450g


29.942 ft helyett, 26.971 ft = 2 havi adag • 395 ft / napi adag
-10% kedvezmény

Rendelés + ingyenes szállítás
Multi kollagén por 3 x 450g

Mannavita MULTI kollagén italpor, Natúr • 3 x 450g


44.913 ft helyett, 35.971 ft = 3 havi adag • 371 ft / napi adag
-20% kedvezmény

Rendelés + ingyenes szállítás
Hialuronsav kapszula

Hyalura HIALURONSAV komplex • 120db


7.921 ft = 1 havi adag • 264 ft / napi adag

Bőr és nyálkahártya állapot javítás, továbbá porc + izület regenerálás esetén, a kollagén hatásai tovább fokozhatók Hialuronsavval.

Rendelés + Több darab esetén kedvezmények
Arthro4 Zöldkagyló kapszula

ARTHRO4 porcerősítő + ízületi gyulladás csökkentő


10.721 ft = 1 havi adag • 324 ft / napi adag

Ha kifejezetten az ízületek és a porcok állapotán szeretne javítani, ajánljuk a kollagén mellé, a zöldkagyló, kurkuma, boswellia és ördögcsáklya kivonatot tartalmazó Arthro4-et is szedni, a gyorsabb és hatékonyabb regenerálódáshoz. 120 darab kapszula, magas hatóanyag tartalommal.

Rendelés + Több darab esetén kedvezmények
Vérkeringés optimalizáló gyógypermet

VENOPTIM gyógypermet, vérkeringés optimalizáló


9.721 ft = 1 havi adag • 324 ft / napi adag

Külsődlegesen alkalmazandó szer, 15 gyógynövény hatóanyag-koncentrátumával. Ízületi fájdalmak, ízületi gyulladás, hátfájás, térdfájdalmak, reuma esetén ajánljuk a kollagén mellé.

Rendelés + Több darab esetén kedvezmények
Mannavita Homoktövislé 100%-o 500ml

Mannavita HOMOKTÖVIS LÉ 100%-os • 500ml


3.471 ft = 15 napi adag • 231 ft / napi adag

A C-vitamin elengedhetetlen a kollagén felszívódásához. A homoktövislé, a természet egyik legjobb természetes c-vitamin forrása. A c-vitamin mellett további polifenol vegyületeket - kvercetin, rutin - is tartalmaz, melyek tovább javítanak a kollagén hasznosulásán.

Rendelés + Több darab esetén kedvezmények
Kollagén por 5 fajta kollagénből

MULTI kollagén

Mannavita Multi kollagén italpor 5 fajta kollagénből. Paleo, Ketogén, Cukormentes, GMO mentes.

Bioglan 500mg és 1000mg Krill olaj

Krill olaj

Bioglan Krill olaj kapszula, 500mg és 1000mg foszfolipid Omega-3 tartalommal.

Ízületi gyulladás és Porckopás ellen

Arthro4

Porcerősítő és Ízületi gyulladás csökkentő Zöldkagyló kivonat gyógynövényekkel.

Ninghsziai Goji bogyó gyümölcslé

Goji bogyó lé

Frissen préselt goji bogyó gyümölcslé, magas vitamin és antioxidáns tartalommal.

Törökországban termelt Gránátalmalé

Gránátalmalé

Frissen facsart, 100%-os Gránátalmalé, tartósítószer és más adalékanyagok nélkül.

Flavin7 ital tudnivalók és rendelés

Flavin 7 ital

Immunerősítő, szív és érrendszer támogató, májregeneráló magyar flavonoid koncentrátum.

Béltisztító por és Béltisztító kapszula

Colonum Béltisztító

10 összetevős Béltisztító, Bélflóra és Bélfal regeneráló por és kapszula.

Méhpempő termelőtől

Tiszta Méhpempő

Hagyományos + Prémium friss Méhpempő termelőtől, 100g, 40g és 225g kiszerelésben.

Imunex alga komplex kapszula

Imunex alga

Alga kapszula, 5 fajta algából. Immunerősítős + Gyulladás csökkentő Alga koncentrátum.

Multi kollagén vevőszolgálat

Beszéljen telefonon szakértő kollégáinkkal. Kérdezzen tőlük!

+36 1 4433 860

Hétfő - Péntek: 08:00 - 16:00

Vagy kérdezzen E-mailben:

Küldje el kérdéseit üzenetben:

Üzenet küldés