+36 1 4433 860

Így segít a kollagén porckopás, ízületi gyulladás, hátfájás és térdfájdalom esetén


Ujhelyi Szabolcs Zoárd
A cikk szerzője:
Ujhelyi Szabolcs Zoárd

A kollagén egy egyedülálló rost szerkezettel rendelkező poli-peptid, egy speciális fehérje, amely ízületeink, porcaink, szöveteink saját alkotóanyaga is egyben, azonban, ha külsőleg, mintegy táplálék kiegészítő formájában visszük be rendszeresen szervezetünkbe - különösen C-vitaminnal kombinálva - fokozhatjuk a rugalmasságot az ízületeknél, illetve csökkenthetjük a fájdalmakat, a gyulladásokat. Ebben a cikkben azt nézzük meg, hogy miként lehet hasznos ezen állapotokban a kollagén kiegészítés.

A kollagén egy rostképző fehérje, mely szervezetünk fehérje tömegének 30%-át teszi ki. A bőrben ez az arány eléri a 70%-ot is. Az inak szakítószilárdságát a kollagén rostok mennyisége határozza meg. A kollagén jelen van az izmokban, a kötőszövetben, a porcokban és a csontokban is megtalálható. Számos típusát azonosították már, de az emberi szervezetben ebből csupán néhány típus, az ami megtalálható.

A Multi kollagén porban jelen levő bioaktív kollagén-peptidek képesek arra, hogy beépülve a porc sejtjeibe, táplálják a szöveteket. A kollagén peptidek azonban nem csupán beépülnek az ízületet alkotó szövetekbe, hanem a szöveti sejteket további, saját kollagén termelésére is serkentik. A kollagén peptidek támogatják a károsodott (pl. gyulladt, gyulladásban lévő) porcszövet újjáépítését, ezáltal pedig a „kenőanyagként szolgáló” ízületi folyadék újratermelődését is. [01.]

Kollagén tartalmú italpor

Az ízületek szöveteiben legnagyobb arányban a II-es típusú kollagén található meg. Ezt a kollagén fajtát, a szarvasmarhák inainak, csontjainak és porcainak szöveteiből vonják ki, ezért szarvasmarha-kollagénként is ismert. 

A Multi kollagén, az egyfajta kollagént tartalmazó kiegészítő ételekhez képeset, közelebb áll a természetes ételekhez, hiszen a természetes ételekben is több fajta kollagén van jelen, így eredményesebb kollagén hasznosulsát jelent a testünkben. A Mannavita Multi kollagén I, II, III, V és X típusú kollagént is tartalmaz 4 forrásból - hal kollagén + 2 marha kollagén fajta + tojáshéj kollagén - így az ízületek és a porcok regenerálásában eredményesebb lehet.

Miért is van szükségünk kollagénre?

Mai ismereteink szerint a porcszövet alap-állományának szerkezeti változása tehető felelőssé a szövetek pusztulásáért. Az ízületi porc rugalmassága a kollagén és a proteoglikán együttes jelenlétének, összehangolt működésének köszönhető. A porcpusztulás kezdeti szakaszában megnő a porcok víztartalma – többek között ennek is köszönhető, hogy a kollagén szerkezet idővel meglazul, gyengül.

Ráadásul korunk előrehaladtával a porc alatti csontszövet igénybevétele is egyre nagyobb, erőteljesebb: elhasználódik, ezért csökken a rugalmassága is. Fájdalomcsillapítókkal és gyulladásgátlókkal ugyan tudjuk csökkenteni az ízületi fájdalmakat és az osteoartrózis okozta panaszokat, azonban az ízületek károsodását, és a további kopást nem tudjuk ezekkel kivédeni, a gyógyszerek káros mellékhatásairól már nem is beszélve.

A megoldás mindenképpen a kollagén pótlás lehet, melyet mint a porcok, a szövetek egyik fontos építőelemét, mint fehérjét, kívülről bevitt formában adagolhatjuk a szervezetünkbe.

A kollagén sok kutatásban igazolta, hogy képes akár már rövid időben belül korrigálni a gyulladt ízületeket, mellékhatások nélkül. Eredményesnek bizonyult az ízületeket érintő autoimmun betegségben, a reumatoid artritisz (RA) – kezelésében is is. [02.]

Ízületi gyulladás és arthritis ellenes Kollagén por
Mannavita Multi kollagén italpor Natúr 450g

Pótolja a kollagént hatékonyan, az I, II, III, V és X tipusú kollagént is tartalmazó italporral. GMO mentes, hozzáadott cukor mentes, Paloe és Ketogén barát, Low carb termék.


Hogyan tud segíteni RA, ízületi gyulladás esetén az „ízületi” azaz a II-es típusú kollagén?

Ellenanyagok, azaz antitestek képződésével! A II-es típusú kollagén kötéseinek módosításával erős ellenanyagok képződnek az autoimmun betegségből adódó ízületi gyulladás és általában a gyulladásos betegségek esetén.

Orvosok a közelmúltban egy igen izgalmas felismerésre jutottak: Ha módosítják a II-es típusú kollagént egy poszt-transzlációs beavatkozással, akkor a módosítást követően a gyulladt ízületben erős ellenanyag-kötődések képződnek.

Mit is jelent ez egész pontosan?

A Medscape orvosi magazinban tették közzé egy tanulmányt, mely során új megvilágításba került egy kritikus fehérje részvétele a folyamatban, mely fokozatosan erodálja (rongálja) a porcot és a csontot. [03.]

A romboló közvetítők közé tartoznak azok a gyulladásos sejtek (citokinek és fehérjebontó enzimek), amelyek együttesen mátrix-metalloproteinázokként (MMP) ismertek.

Kollagén tartalmú italpor

Az ördögi kör akkor kezdődik, amikor ezek a gyulladásos sejtek behatolnak az ízületeket „bélelő” szövetbe, és itt feleslegesen oxigént fogyasztanak. Ez az oxidatív stressz néven ismert káros folyamat, melyet olykor egyszerűen csak „öregedésnek” szoktunk emlegetni.

Az MPP-k felszabadítása mellett, az oxidatív stressz - amikor a káros hatású szabad gyökök rombolást hajtanak végre a szervezetben -orvosi szaknyelven egy bizonyos „nem enzimatikus glikációt” vált ki – azaz, a cukormolekulák és fehérjék kémiai kötődését. A „glikáció” árulkodó jeleit találták meg a krónikus ízületi gyulladásban szenvedő páciensek vérében, vizeletében, valamint az izületi folyadékban is.

A porcot alkotó elsődleges fehérje, a II-es típusú kollagén döntő fontosságú az ízületek egészsége és működése szempontjából. Nézzük, hogyan vizsgálták ennek szerepét az ízületi gyulladásos betegeknél!

A krónikus, autoimmun betegség-okozta ízületi gyulladást (RA) többek közt a Londoni Egyetem kutatói vizsgálták meg a kollagén szerepének szempontjából. Tanulmányozták a kollagén fehérje viselkedését egy gyulladt ízületben, amikor a gyulladáshoz kapcsolódó oxidánsok (a ribóz, az öt szén-dioxid-tartalmú cukor) módosította az élő sejteket.

AzArthritis & Rheumatism 2005. decemberi számában szereplő megállapítások alátámasztják, hogy a II-es típusú kollagén potenciálisan képes hozzájárulni az RA-betegek folyamatában lezajló pusztító progresszióhoz.

Vizsgálatukhoz vérmintákat gyűjtöttek, 65 és 93 év közötti életkorú RA-betegtől, a betegség különböző stádiumában lévő pácienstől. Ezek a betegek nem csak különböző stádiumú betegségekben szenvedtek, de különböző kezelésekben részesültek.

Kontroll céljából mintát vettek 41 olyan betegtől is, akiknek egyéb gyulladásos ízületi betegségei voltak - többek között osteoarthritis és lupus, valamint hátfájás, csontritkulás és köszvény. Majd valamennyi ízületi gyulladásban szenvedő betegtől vett mintát megvizsgálták kétféleképpen is:

Először, a szarvasmarha porcokból kinyert tiszta és természetes II-es típusú kollagénhez való kötődési képességük szempontjából, majd úgy is, hogy ennek a kollagénnek a kötéseit módosították.

Kollagén tartalmú italpor

A módosított II-es típusú kollagén tartalmazta a reumatikus ízületben jelen lévő három oxidálószert (hidroxilgyököt, hipoklorinsavat és peroxinitritet, illetve a ribózt). Az eredményeket a legmodernebb 3D fluoreszcens profillal értékelték, majd egy enzimes immun vizsgálatot (ELISA) alkalmaztak.

A vizsgált 31 szérum minta közül csak három mutatott ki ellenanyag-kötődést a természetes II-es típusú kollagénnel végzett kísérletben. Az ellenanyagok kötődését kimutató minták százaléka azonban a négyszeresére nőtt, ha a már módosított II-es típusú kollagénnel tesztelték!

Végeredményben, az összes vérminta 45 százalékát mérsékelt vagy erős antitest-kötési reakciókkal értékelték.

"A jelenlegi eredmények alátámasztják annak lehetőségét, hogy az ön-antigének kémiai módosítása - a krónikus ízületi gyulladásban, és általában a gyulladásos betegségekben - a neoepitópok képződésének az okai" – összegzi a tanulmányt vezető szerző, Ahuva Nissim, Ph.D. [04.]

Ez a hipotézis fontos következményekkel jár a krónikus ízületi gyulladás, vagy egy komplex autoimmun betegség további tanulmányozása és megértése szempontjából.

Azaz: Szájon át adott kollagénnel csapták be a hevesen reagáló immunrendszert az orvosok – ezzel csökkentve a betegséget kiváltó immunreakciót!

Az Arthritis & Rheumatism című folyóiratban publikált, egy másik cikkben a kutatóorvosok kifejtették, hogy a szájon át bevitt - és így az emésztőrendszerbe kerülő - kollagén egyfajta bevonatot képez az ízületek felszínén, és e közben „átprogramozza” a fehérvérsejteket, melyek ennek köszönhetően a kollagént a test saját részének tekintik és elfogadják, ez pedig végül csökkenti a heves immunválaszt, reakciót. [05.

Munkájukban abból indultak ki, hogy az immunrendszer a megemésztett táplálékot nem támad meg úgy, mint mint más idegen testeket (pl. vírusokat). Vagyis, a fehérvérsejteket be tudták csapni azzal, hogy a megemésztett kollagént is „ételnek nézték”, nem pedig elpusztítandó, káros betolakodónak.

A kollagén pótlása az ízületi kopás esetén, és még számos más esetben is segíthet

Porckopás ellen kollagén italpor

Egy másik, igen kellemetlen és sokunkat érintő, a korral együtt járó betegségben, az ízületi kopással (osteoarthrosis) szembe néző betegeknél hasonlóan jó eredményeket értek el a beadott, kiegészítő kollagén pótlásával.

Ezt a prágai Károlyi Egyetem Ortopédiai Klinikájának vezető főorvosa Dr Trč. egy három hónapon át tartó teszt kezelése bizonyította: a kollagén 33%-kal hatásosabb a glükozaminnál. Nincs mellékhatása és sokkal gyorsabban csillapítja a fájdalmat. [06.]

A kutatást glüközamin szulfáttal végezték, melynek hasznosulása a testünkben az emésztés során, gyengébb mint a glükozamino glikánnak. Az új-zélandi zöldkagyló glükzamino glikánt tartalmaz, azaz fehérjéhez kötött glükozamint. Itt ajánljuk figyelmébe, az Arthro4 étrend-kiegészítőt a kollagén mellé, mely zöldkagyló kivonatot + kurkuma, boswellia és örgöcsáklya kivonatot is tartalmaz. Tovább az Arthro4-hez: https://www.arthro4.com/

A kollagén és a glükozamin hatására javulhat a csontok, az ízületek, az inak állapota, erősödhet a haj és köröm, feszesebbé, erősebbé válik a bőr. Rendszeres kúraszerű alkalmazásuk elősegítheti a porcok regenerálódását, korrigálja egy bizonyos szinten az öregedés, a genetikai hajlam illetve a rendszeres, erőteljes fizikai megterhelésből adódó kollagén hiányt.

A szájon át adott kollagénnek óriási előnye, hogy nincs mellékhatása - kommentálta a hírt Dr. John M. Stuart, a Tennessee-i Egyetem belgyógyász-reumatológus professzora. Ugyanis, minden más, az orvosok rendelkezésére álló módszer esetében számolni kell esetleges mellékhatásokkal, fennállhat enyhébb szövődmények veszélye. [07.]


Tudjon meg még többet a kollagénről

Cikkek, kutatások, publikációk, leírások a kollagénről, a kollagén működéséről és hatásairól a testünkben.

Melyek a legjobb kollagén források?

Nyerjük vissza vagy őrizzük meg fiatalságunkat a Mannavita Multi kollagén segítségével

5 egészségügyi probléma, ahol hasznunkra válik a kollagén pótlása

Így segít a kollagén porckopás, ízületi gyulladás, hátfájás és térdfájdalom esetén

A kollagén hatásai Áteresztő bél szindróma esetén

Ránc mentesebb, szebb és fiatalosabb bőr a kollagén segítségével

Így javít a kollagén a gyomor és a bél állapotán

A kollagén 7 kiemelkedő egészségügyi előnye

Miből épül fel a kollagén?

Bél-regeneráló kollagén

Így javít a kollagén a gyomor és a bél állapotán

A Multi kollagén egészségügyi előnyei

A Multi kollagén hatása a bőrre


Kapcsolódó Kutatások, Publikációk
  1. A double-blind, placebo-controlled, randomised, clinical study on the effectiveness of collagen peptide on osteoarthritis
  2. Type II collagen autoimmunity in rheumatoid arthritis
  3. Generation of Neoantigenic Epitopes After Posttranslational Modification of Type II Collagen by Factors Present Within the Inflamed Joint
  4. Autoantibodies to posttranslationally modified type II collagen as potential biomarkers for rheumatoid arthritis
  5. Arthritis & Rheumatology szaklap, kollagén cikkei
  6. Efficacy and tolerance of enzymatic hydrolysed collagen (EHC) vs. glucosamine sulphate (GS) in the treatment of knee osteoarthritis (KOA)
  7. Collagen-induced arthritis mediated by HLA-DR1 (*0101) and HLA-DR4 (*0401)
Mannavita kollagén por 450g Kollagén por rendelés Kollagén pótlás áteresztő bél szindróma esetén Bőr állapot javítás és ránctalanítás kollagénnel
Kollagén italpor 5 fajta kollagénből Multi kollagén italpor Felnőtteknek Mannavita Multi kollagén por Porcerősítő és ízületi gyulladás ellenes
Mannavita kollagén por 450g Kollagén por rendelés Kollagén pótlás áteresztő bél szindróma esetén Bőr állapot javítás és ránctalanítás kollagénnel Videó a Kollagén italporról Kollagén italpor 5 fajta kollagénből Multi kollagén italpor Felnőtteknek Mannavita Multi kollagén por Porcerősítő és ízületi gyulladás ellenes

Mannavita MULTI kollagén italpor

5 fajta kollagén egyben

I, II, III, V és X kollagént tartalmazó italpor.

0% Szénhidrát és 0% Zsír

A Mannavita Kollagén por nem tartalmaz szénhidrátot és zsírt sem.

Instant keverhető

Csak el kell keverni folyadékban és máris iható.

Adalékanyag, GMO mentes - Low carb, Paleo, Ketogén

A Mannavita Kollagén italpor GMO mentes alapanyagokból készül. Paleo és a ketogén barát. Nem tartalmaz hozzáadott anyagokat, alacsony a szénhidrát tartalma, gluténmentes és tejmentes.

Multi Kollagén RENDELÉS

Ingyenes kiszállítás 20 ezer felett. 30 napos pénzvisszafizetési garancia mindenre.

GLS szállítás 1 munkanap alatt raktárról.

Kérheti Posta pontra (MOL benzinkút, Posta hivatal) és GLS pontokra is.

Fizetési módok: Bankkártya weboldalon, Bankkártya futárnál, Utánvét, Banki utalás, PayPal.


Több Célú, azaz MULTI kollagén

Többcélú Kollagén tartalmú italpor

Több Célú (MULTI) kollagén

Nem kell többet választania a szépség, az ízületek vagy a bélfal-regenerálás között. A Mannavita Multi kollagén por 5 fajta - I, II, III, V, X - kollagént tartalmaz, így szedésével egyszerre erősíthetjük az ízületeket, a csontokat, a bélfalat, az artériákat, a bőrt és a hajszálakat is. [01.], [02.]

Tiszta ÉLELMISZER összetevők

Tiszta élelmiszer alapú multi kollagén por

Tiszta ÉLELMISZER összetevők

A Mannavita Multi kollagén, természete szerint élő állatokból készül: zöld fűvel etetett marhákból, vadon élő halakból és nem ketrecekben tartott csirkék tojásaiból. A címkén semmiféle adalékanyagot nem talál, mert nincs benne: tartósítószer mentes, cukormentes, GMO mentes, tejmentes. [04.]

Mindennapi FOLYAMATOS használat

Folyamatosan fogyasztható Kollagén ital por marha, hal és tojáshéj kollagénből

Mindennapi FOLYAMATOS használat

A Mannavita Multi kollagén por egy koncentrált élelmiszer, nem gyógyszer. Nincs intenzív íze, szagtalan, így nagyon sok féle itallal keverhető, mert nem változtatja meg azok ízét. Velük a legjobb fogyasztani: kókusztej, zöld turmix, gyümölcs turmix, kakaó ital, homoktövislé, gránátalmalé, goji bogyó lé. [05.]

HIDROLIZÁLT = Jobb felszívódás

Kollagén ital kollagén peptidekből

HIDROLIZÁLT = Jobb felszívódás

A kollagén aminosavakból áll. A kollagént a testünk akkor tudja beépíteni, ha a benne lévő összes aminosav fel tud szívódni. A Mannavita Multi kollagén hidrolizált, ami azt jelenti, hogy a nehezen felszívódó aminosavak, már részlegesen le vannak bontva, így az emésztés során, a testünk könnyen hasznosítani tudja őket. [03.]

Kollagén por 5 fajta kollagénből

MULTI kollagén

Mannavita Multi kollagén italpor 5 fajta kollagénből. Paleo, Ketogén, Cukormentes, GMO mentes kollagén por.

Erdélyi virágporok

Virágpor

Szárított és Nyers virágporok Erdélyből. Vegyes virágpor, galagonya, fűz és szilva virágpor infók + rendelés.

Új-Zélandi és Ausztrál manuka mézek

Manuka méz

Immunerősítő, sebgyógyító, baktérium, vírus, parazita és gomba ellenes orvosi manuka mézek.

Imunex alga komplex kapszula

Imunex alga

Alga kapszula, 5 fajta mikroalgából. Immunerősítős + Gyulladás csökkentő Alga koncentrátum.

Bioglan 500mg és 1000mg Krill olaj

Krill olaj

Bioglan Krill olaj kapszula, 500mg és 1000mg foszfolipid Omega-3 tartalommal, Omega-3 zsírsav pótláshoz.

Béltisztító por és Béltisztító kapszula

Colonum Béltisztító

10 összetevős Béltisztító, Bélflóra és Bélfal regeneráló por és kapszula, rostokkal és gyógynövény kivonatokkal.

Méhpempő termelőtől

Tiszta Méhpempő

Hagyományos + Prémium friss Méhpempő termelőtől 100g, 40g és 225g kiszerelésben, 2,2% + 2,5% 10-HDA.

Ízületi gyulladás és Porckopás ellen

Arthro4

Porcerősítő és Ízületi gyulladás csökkentő Zöldkagyló kivonat kurkumával, boswelliával és ördögcsáklyával.

Törökországban termelt Gránátalmalé

Gránátalmalé

Bio körülmények között termesztett, frissen facsart, 100%-os Gránátalma lé, tartósítószer és más anyagok nélkül.